Økonomisk Redegørelse: Danskernes købekraft styrkes
30-08-2024
Nyhed
Faldende inflation og pæne lønstigninger betyder, at mange danske husholdninger igen oplever øget købekraft. Samtidig er beskæftigelsen fortsat med at stige, og der er nu skabt 450.000 nye arbejdspladser over hele landet siden 2012. Samlet set står dansk økonomi stærkt med gode forudsætninger for vækst, viser den nye prognose i Økonomisk Redegørelse.
Større købekraft i husholdningerne og lidt lavere renter ventes at sætte mere fart på privatforbruget og boligmarkedet i år og næste år. Samtidig ventes tiltagende vækst i udlandet, herunder i euroområdet, at styrke eksportmulighederne. Det giver grundlag for, at andre dele af økonomien end medicinalindustrien i højere grad kan bidrage til fremgang i økonomien.
Samlet set ventes dansk økonomi at vokse med 1,9 pct. i 2024 og 2,2 pct. i 2025. Heri indgår, at genåbningen af Tyrafeltet i Nordsøen vurderes at give et bidrag til væksten på henholdsvis 0,2 pct.-point og 0,4 pct.-point, samt at fremgang i medicinalindustrien fortsat vil løfte den samlede vækst i økonomien.
Økonomiminister Stephanie Lose siger:
”Dansk økonomi er fortsat meget stærk. Købekraften vokser i de danske husholdninger, inflationen ser ud til at forblive på et lavt niveau, og der er fornyet tro på fremtiden både blandt danskerne og i de danske virksomheder. En vigtig forudsætning for optimismen i dansk økonomi er en stærk og vedholdende fremgang i beskæftigelsen, som strækker sig helt tilbage fra 2012, og som er fortsat de seneste år trods inflation og globale kriser. Her har fornuftige reformer og tilpasningsdygtige danske husholdninger og danske virksomheder bidraget til en robust dansk økonomi.”
Prognosen indebærer, at kapacitetspresset dæmpes en anelse, men det er forventningen, at aktiviteten i 2025 fortsat vil ligge over niveauet ved en normal kapacitetsudnyttelse, svarende til at økonomien er i en moderat højkonjunktur.
Inflationen har det seneste år ligget tæt på eller under to procent. Det er forventningen, at inflationen vil forblive omkring to procent i prognoseperioden.
Beskæftigelsen ventes at stige med ca. 35.000 personer i år, mens der i 2025 ventes et mindre fald på 5.000 personer. De seneste års tilbagegang i den indenlandske efterspørgsel har endnu ikke ført til en modsvarende tilpasning i beskæftigelsen. Der forventes stadig en vis opbremsning i be-skæftigelsen, men med forsinkelse.
Beskæftigelsen forventes dog fortsat at ligge på et højt niveau. Stigningen i beskæftigelsen i de senere år har været mulig på grund af stor tilgang af international arbejdskraft. Denne udgave af Økonomisk Redegørelse indeholder et særligt temakapitel om betydningen af international arbejdskraft for dansk økonomi.
Siden den seneste vurdering i Økonomisk Redegørelse, maj 2024 har Danmarks Statistik udgivet hovedreviderede tal for nationalregnskabet. Hovedrevisionen ændrer ikke grundlæggende ved vurderingen af dansk økonomi.
De nye oplysninger betyder dog, at aktivitetsvæksten i økonomien ekskl. medicinalindustrien siden 2019 har været noget stærkere end tidligere op-gjort. Produktivitetsudviklingen har ligeledes været bedre, især uden for industrien. Det afspejles i den nye prognose i, at afdæmpningen i beskæftigelsen bliver mindre end tidligere skønnet. Endvidere har væksten i BNP gennem 2023 været mindre end tidligere opgjort, og udviklingen frem til 2. kvartal 2024 svagere end ventet. Det begrunder i sig selv en nedjustering af årsvæksten i BNP i 2024.
Læs Økonomisk Redegørelse og find dataark m.m.