Statistikudvalget offentliggør hermed udvalgets årlige statusrapport med en analyse og kortlægning af løn- og prisudviklingen i Danmark

30-09-2024
Nyhed

Statistikudvalget består af repræsentanter fra Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Beskæftigelsesministeriet, Finansministeriet (formand) og Økonomiministeriet. Udvalgets sekretariat varetages af Økonomiministeriet.

I dag offentliggør Statistikudvalget sin årlige statusrapport. Udvalget, der består af repræsentanter fra Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Beskæftigelsesministeriet, Finansministeriet og Økonomiministeriet, har set på løn- og prisudviklingen i Danmark og i udlandet.

Lønudviklingen i den private sektor er taget til siden 2021 og særligt i løbet af 2023. Det skal især ses i lyset af udviklingen på arbejdsmarkedet med rekordhøj beskæftigelse og lav ledighed samt den ekstraordinært høje forbrugerprisinflation gennem særligt 2022.

Stigningen i forbrugerpriserne siden slutningen af 2021 medførte en nedgang i reallønnen, da lønningerne ikke steg i samme omfang som forbrugerpriserne. Siden begyndelsen af 2023 er reallønnen gradvist blevet genoprettet, hvilket blandt andet afspejler resultaterne af overenskomstforhandlinger for den private sektor i foråret 2023 (OK23), samt at inflationen er aftaget igen og det seneste år har ligget tæt på eller under 2 pct.

Hent Statistikudvalgets statusrapport