Danmark og andre EU-lande ansøger i dag formelt Europa-Kommissionen om at aktivere den nationale undtagelsesklausul i EU’s finanspolitiske regler. Klausulen udnytter reglernes fleksibilitet ift. udgifter til styrkelse af nationalt og europæisk forsvar.
Danmark og Europa står foran en massiv oprustning af forsvaret over de kommende år. For at sikre en hurtig og koordineret oprustning, har Europa-Kommissionen opfordret de 27 EU-lande til at anmode om aktivering af de finanspolitiske reglers nationale undtagelsesklausul (National Escape Clause). Aktivering af klausulen ventes godkendt af Rådet af økonomi- og finansministre (ECOFIN) på rådsmødet 8. juli 2025 under det danske EU-formandskab.
Klausulen giver EU-landene mulighed for at øge deres forsvarsudgifter med op til 1,5 pct. af BNP i en periode på i udgangspunktet fire år. Forøgelsen af forsvarsudgifterne opgøres ift. niveauet for udgifter i 2021 og medfører, at udgifterne i den pågældende periode kan overstige niveauet i landenes finans- og strukturpolitiske planer – som er godkendt af ECOFIN – med 1,5 pct. af BNP. Aktiveringen skal understøtte overgangen til et permanent højere niveau for forsvarsudgifter i de enkelte lande, som landene efter den midlertidige fleksibilitet skal finansiere via omprioriteringer.
Økonomiminister Stephanie Lose siger:
”Danmark og Europa skal kunne forsvare sig selv. Det handler om vores fælles sikkerhed, frihed og tryghed. Som land og som kontinent står vi i en ekstraordinær situation, hvor det er nødvendigt at styrke vores forsvar markant og hurtigt. Derfor er det fornuftigt, at EU-landene nu får flere økonomiske muskler at spille med, så længe pengene bruges på forsvar.”
Det sunde udgangspunkt for de danske offentlige finanser betyder, at aktiveringen af klausulen for Danmarks vedkommende på det nuværende grundlag ikke ventes at give mere fleksibilitet ift. EU-reglerne, end Danmark har i forvejen. Den danske aktivering vil dog være med til at sende et signal til omverdenen om, at EU-landene står sammen om oprustningsindsatsen.
Økonomiminister Stephanie Lose siger:
”Dansk økonomi står stærkt, og vi har sunde offentlige finanser og dermed et godt grundlag for at styrke vores forsvar. Danmark overholder med afstand kravene til offentlig saldo og gæld i EU’s finanspolitiske regler, og undtagelsesklausulen giver derfor ikke fleksibilitet til højere forsvarsudgifter inden for rammerne af EU-reglerne ift. de muligheder, Danmark allerede har. Fleksibiliteten har en større praktisk betydning i lande med større underskud og gældskvoter. Det afgørende for mig er, at vi i Europa står sammen om at styrke vores forsvar og fælles sikkerhed. Jeg ser frem til, at Rådet godkender fleksibiliteten til højere forsvarsudgifter på det første ECOFIN-rådsmøde under dansk EU-formandskab til sommer.”
Telefon: 2361 6486