Økonomisk Redegørelse, maj 2025

Forside til Økonomisk Redegørelse, maj 2025

Det globale økonomiske system er stærkt påvirket af den handelskonflikt, som har materialiseret sig i 2025. Den markante stigning i toldsatser, som USA enten har gennemført eller varslet på vareimport, har bidraget til stor usikkerhed og uro på de finansielle markeder. De indførte toldforhøjelser vurderes at få alvorlige konsekvenser for verdenshandlen og de globale værdikæder. Dansk økonomi har dog et godt udgangspunkt i forhold til at modstå toldforhøjelser og andre forstyrrelser af den internationale økonomi.

Et højt aktivitetsniveau i Danmark ved indgangen til 2025 betyder, at der trods konsekvenserne af handelskonflikten mv. skønnes en forholdsvis høj BNP-vækst på 3,0 pct. i 2025. I 2026 skønnes væksten i BNP omtrent halveret til 1,4 pct.

De højere toldsatser, som var gældende pr. 1. maj 2025, vurderes under en række forudsætninger at dæmpe BNP-væksten med i omegnen af 0,7 pct. i 2025 og 0,2 i 2026. Det er imidlertid højst uvist, hvad toldsatserne ender med at blive, og hvilket gennemslag forhøjelserne får såvel i verdensøkonomien som herhjemme. Aftalen om 90 dage med gensidigt lavere toldsatser mellem USA og Kina trækker isoleret set i retning af et mindre gennemslag end tilsagt af disse beregninger.

Samlet set ventes efterspørgsel knyttet til især medicinalindustriens eksport og husholdningernes forbrug at bidrage til fortsat fremgang i de kommende år, mens nogle virksomheder og brancher i større grad vil mærke toldforhøjelserne på deres afsætning.

Der er ikke noget, der tyder på et større omslag i beskæftigelsen. Beskæftigelsen er fortsat med at stige ind i 2025, og selv med et mere afdæmpet forløb gennem resten af året ventes en stigning på 29.000 personer fra 2024 til 2025. Flere virksomheder ventes at være afventende i forhold til ansættelser som følge af handelskonflikten mv., men der ventes som udgangspunkt ikke et fald i beskæftigelsen samlet set, som derved vil forblive på et højt niveau.

Læs mere herom, og hent publikationen ved at klikke her - du kan finde data i spalten til højre.

Publikationen indeholder nedenstående kapitler og emner: